Het START!-programma is ontwikkeld als aanvulling op de BRCGS voor Voedselveiligheid. Nu certificering op het gebied van voedselveiligheid zich verder ontwikkelt, is het belangrijk om ook mogelijkheden te bieden aan kleinere locaties waar de volledige eisen van de standaard niet altijd praktisch uitvoerbaar zijn of onvoldoende toegevoegde waarde bieden. Ook is het bedoeld voor locaties die hun voedselveiligheidsmanagementsysteem nog aan het opbouwen zijn.

Het START!-programma is afgestemd op het Global Markets-programma van het Global Food Safety Initiative (GFSI). Binnen het START!-programma kunnen audits en certificeringen plaatsvinden op twee niveaus: basis en intermediair.

Het BRCGS START!-programma is geen certificeringsschema en vereist geen accreditatie.

De eisen op basis- en intermediair niveau vormen erkende opstapjes richting uiteindelijke certificering volgens de volledige BRCGS-standaard (indien vereist). Deze niveaus bieden daarnaast zekerheid aan klanten over de voedselveiligheidssystemen van locaties die op een van beide niveaus gecertificeerd zijn.

TOEPASSINGSGEBIED VAN HET START!-PROGRAMMA

Het START!-programma beschrijft de eisen voor de productie van bewerkte voedingsmiddelen en de voorbereiding van primaire producten die worden geleverd als huismerkproducten, merkproducten of als ingrediënten voor foodservicebedrijven, cateringbedrijven of voedselproducenten.

De audit en certificering zijn uitsluitend van toepassing op producten die zijn geproduceerd of bereid op de locatie waar de audit plaatsvindt. Opslagruimtes die onder direct beheer staan van de productielocatie vallen ook binnen het toepassingsgebied.

Het programma is niet van toepassing op voedingsmiddelen die geen enkele verwerking ondergaan op de geauditeerde locatie, of op activiteiten zoals groothandel, import, distributie of opslag buiten de directe controle van het bedrijf.

VOORDELEN VAN HET START!-PROGRAMMA

De invoering van het programma biedt diverse voordelen voor voedingsbedrijven:

  • Versterking van uw merkreputatie door het gebruik van BRCGS-logo’s bij promotie van uw producten;
  • Volledige afstemming op Food Safety Issue 9 en een duidelijk groeipad richting volledige certificering;
  • Twee niveaus die passen bij de omvang, volwassenheid en behoefte van uw organisatie;
  • Openbare vermelding in het BRCGS-register, het platform dat merken en retailers gebruiken bij leveranciersselectie;
  • Verplichte afronding van corrigerende maatregelen bij non-conformiteiten vóór certificering, wat de noodzaak tot vervolgacties door klanten beperkt.

Certima is een geaccrediteerde, onafhankelijke certificeringsinstantie en ondersteunt het proces van capaciteitsopbouw door middel van pre-assessments op locatie en waardevolle voedselveiligheidsaudits.

Certima B.V. heeft in bijna twee decennia een sterke reputatie opgebouwd als betrouwbare, deskundige en efficiënte certificeringsinstantie voor de BRCGS Global Standard for Food Safety. Wij helpen u graag om compliant te blijven, risico’s te beperken, veilig te opereren en met vertrouwen te groeien.

Wilt u ontdekken hoe Certima u kan ondersteunen bij het behalen van certificering en het versterken van de geloofwaardigheid van uw organisatie? Bezoek dan: https://certima.org/offer/.